fasade prezračevanje

Izdelava fasad s prezračevanjem

Fasade zgradb so eden največjih, najpomembnejših elementov v celotni estetski in tehnični izvedbi stavbe. Fasadne inženiring je umetnost in znanost reševanja estetske, okoljskih in strukturnih vprašanj, da se doseže učinkovito ohišje stavb.

Specializirana podjetja so namenjena temu nišnemu sektorju gradbene industrije, inženirji pa delujejo v tehničnih oddelkih podjetij za izdelavo fasad. V splošnem so fasadni inženirji posebej usposobljeni v disciplini fasadnega inženiringa in svetovalci sodelujejo z oblikovalsko ekipo pri gradbenih projektih za arhitekte , lastnike stavb, gradbenike in proizvajalce izdelkov.

Načrtovanje

Fasadni inženirji morajo upoštevati vidike, kot so načrtovanje, certificiranje, izdelava in montaža fasad stavbe glede na lastnosti materialov, estetski videz, strukturno obnašanje, vremensko tesnost, varnost in uporabnost, varnost, vzdrževanje in sposobnost gradnje. Skupina spretnosti bo vključevala zadeve, kot so računska dinamika tekočin, prenos toplote skozi dvodimenzionalne in tridimenzionalne konstrukcije, obnašanje materialov, proizvodne metodologije, konstrukcijski inženiring in logistika.

Sčasoma so strokovne veščine, potrebne v tem sektorju, presegale zmogljivosti arhitektov, konstrukcijskih in strojnih inženirjev, saj so zgradbe zasnovane bolj kompleksno in z uvedbo informacijskega modeliranja zgradb (BIM).

Cena prezračevanja 

Fasade stavb se štejejo za eno od najdražjih in potencialno najvišjih tveganj vsakega večjega projekta. Zgodovinsko gradnja fasad ima največjo stopnjo odpovedi katerega koli dela gradbenega materiala in pritisk za spremembo in prilagajanje zaradi okoljskih in energetskih potreb je večji od katerega koli drugega elementa stavbe. Posledično je fasadni inženiring sam po sebi postal znanost.

Izobraževanje

V Združenem kraljestvu je strokovno telo, povezano z industrijo, Društvo za fasadno inženirstvo. Kvalifikacije na področju fasadnega inženirstva, ki jih priznava Društvo za fasadno inženirstvo in mednarodne strokovne kvalifikacije, vključujejo magistrski študij fasadnega inženiringa. To je lahko na Univerzi v Bathu; Tehnična univerza Delft ali Detmolder Schule fur Architektur und Innenarchitekter Hochschule ali druge kvalifikacije, ki jih mora pregledati članska komisija.

Več o tem