stečaj podjetja

V tej objavi si bomo pogledali, kateri so najpogostejši razlogi za to, da gre določeno majhno ali srednje podjetje v stečaj. Hkrati se razlogi lahko nanašajo tudi na stečaj posameznika.

Slabi pogoji v celotnem gospodarstvu in poseben trg, na katerem podjetje posluje, so pogosti vzroki za stečaj podjetja (kaj je stečaj in kakšen je postopek). Gospodarstvo po navadi sledi konjunkturnemu ciklu hitrega razmaha (primer krize 2006 oz 2012), ki mu sledijo zatišja ali recesije. V obdobjih propada se zaupanje potrošnikov in poraba običajno zmanjšujeta, kar lahko privede do nizkih prihodkov. Podjetja, ki sodelujejo na določenih tržnih nišah, so lahko tudi dovzetna za spremembe v potrošniških željah. Na primer lastnik majhnega podjetja, ki je lastnik glasbene trgovine, bo morda prisiljen zapreti trgovino, če bodo stranke namesto CD-jev začele kupovati digitalne datoteke za prenos. Konkurenca večjih podjetij je še en tržni dejavnik, ki lahko zmanjša prihodek malih podjetij in privede do bankrota.

Financiranje

Financiranje podjetij (možnosti, pogoji in potek) je eden glavnih izzivov, s katerimi se soočajo mala podjetja. Mnogi lastniki podjetij najemajo posojila za financiranje svojega poslovanja. Če se podjetje spopada, njegov posojilodajalec morda ni pripravljen odobriti dodatnih sredstev, kar bi lahko privedlo do bankrota. Tudi če lahko lastnik zagotovi več financiranja, da svoje podjetje kratkoročno obdrži, velik dolg podjetju otežuje dobičkonosnost, ker mora plačati obresti na dolg.

Slabo odločanje

Pomanjkanje načrtovanja in razmišljanja na ravni ravni lahko vodi do prenagljenih odločitev in poslovnega neuspeha. Na primer, lastnik podjetja lahko porabi čas in denar za razvoj izdelka, v katerega verjame, ne da bi anketiral kupce in preučeval proizvodne stroške, da bi ocenil, ali bi bil izdelek donosen. Tudi če je izdelek uporaben, s poslovnega vidika morda ne bo finančno donosen. Pomanjkanje izobrazbe in izkušenj na področju financ in upravljanja lahko poveča verjetnost slabih odločitev, vendar nobeno podjetje ni imuna na napake.

Drugi vzroki

Stečaj je lahko posledica številnih drugih osnovnih težav, ki ovirajo donosnost. Nekateri drugi dejavniki, ki lahko prispevajo k stečaju, vključujejo slabo lokacijo podjetja, izgubo ključnih zaposlenih, tožbe konkurentov in osebna vprašanja, kot sta bolezen ali ločitev. Nepredvidene nesreče in kriminalne dejavnosti, kot so poplave, nevihte, požari, kraje in prevare, lahko povzročijo tudi težave, ki vodijo v bankrot.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja