prezračevanje

Vse o prezračevanju in zmanjševanju vlage v prostoru

Prezračevanje hiše je pogosto nujnost in ne opcija. Odvisno od okolja in vremenskih razmer, je lahko kakovost bivanja boljše ali slabše in “staranje” nepremičnine hitrejše ali počasnejše. Visoka vlažnost v okolju je problem, še posebej, če gradnja objekta ni zasnovana skladno z zahtevami in zakonitostmi okolja. Hiša je lahko bolj “odporna” na vlago ali pa manj. Odvisno od gradbenih materialov in načina gradnje.

Problem vlažnosti je prisoten pri strešnih kritinah, pri fasadah, v temeljih hiše in nenazadnje v notranjosti. Ena izmed zelo pogostih “rešitev”, ki zgolj blaži in nikakor ne rešuje težave je razvlažilec  zraka. Te naprave so  vsekakor v redu in tudi priporočljive. A v primeru, ko ima objekt resno težavo z vlago in nabiranjem vlage na določenih delih in plesnijo, to ni rešitev. Potrebno se je vprašati, v čem je problem določenega objekta. Problem lahko predstavljajo pločevinaste strešne kritine. Te namreč ne dihajo in pri gradnji zahtevajo, da se namesti poseben prezračevalni kanal, ki omogoča odvajanje vlage. Sicer se ta nabira in kondenzira v notranjosti objekta. Druga težava je lahko preveč zatesnjen (premalo produšna) objekt. V objektu se dnevno kuha, tušira, diha, … To pomeni da v objektu dnevno izpari ogromna količina vlage. To vlago je seveda potrebno odvesti iz prostora ali z zračenjem (odpiranjem oken) ali s prezračevalnim sistemom.

Zakonitost vlage je, da prehaja od toplega proti hladnem oz. iz prostora, kjer je vlažnost višja proti prostoru z nižjo vlažnostjo. Težava vlage v objektu in prezračevanja torej ni največja pozimi, saj mraz pomeni nižjo stopnjo vlažnosti, poleg tega pa je takrat prostor oz objekt bolj segret kot zunanjost. Ko so zunaj temperature višje, v deževnih obdobjih pa je vlago z odpiranjem oken nemogoče znižati, saj je že zunaj “previsoka”. V tem primeru je seveda edina oz. najboljša rešitev prezračevalni sistem.

Če na kratko povzamemo je pri prezračevanju hiše in odpravljanju vlage najprej treba odpraviti “napake” v gradnji. Šele ko so te odpravljene, je smiselno vgrajevati prezračevalni sistem, ali uporabljati razvlažilec zraka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja